ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ II

Στις 28/02/2018 ενεργοποιείται η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ ΙΙ. Η εταιρεία μας, διαθέτοντας σημαντική εμπειρία από τη συμμετοχή στο προηγούμενο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ, αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ένταξης στο νέο πρόγραμμα και συγκεκριμένα:

Υπηρεσίες συμβούλου έργου
Έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών
Σύνταξη εντύπου παρεμβάσεων & προϋπολογιστικού κόστους
Υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα
Εφαρμογές σε συστήματα θέρμανσης
Εφαρμογές σε συστήματα παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης

Βασικότερα σημείου του οδηγού εφαρμογής:
1.ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ – ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Θα πρέπει να έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ. Το ΠΕΑ θα πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την 26.11.2017 (με το νέο ΚΕΝΑΚ). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) και επικαρπίας και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Η ιδιοκτησία θα πρέπει να χρησιμοποιείται σαν κύρια κατοικία. Ακίνητο που έχει ενταχθεί στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι και έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία δεν μπορεί να ενταχθεί.

2. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Για την ένταξη στο πρόγραμμα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια (ατομικό ή οικογενειακό) προσαυξανόμενο κατά 5 % ανά προστατευόμενο μέλος (με μέγιστο 2 μέλη δηλ επιπλέον 10% επιδότηση). Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η επταβάθμια κλίμακα εισοδήματος:

Τα ποσοστά επιχορήγησης αφορούν στον τελικό επιλέξιμο προϋπολογισμό του προγράμματος (με ανώτερο τα 25.000 € / ιδιοκτησία). Για το υπόλοιπο έως το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων υφίσταται η δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου. Στην 7η κατηγορία δεν χορηγείται επιχορήγηση αλλά δάνειο στο 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού με επιδότηση επιτοκίου, ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν είναι δυνατή η υπαγωγή στην 7η κατηγορία χωρίς την επιλογή δανείου. Σημειώνεται ότι και για αυτή την 7η εισοδηματική κατηγορία, τα κόστη για την αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή, του συμβούλου έργου και κόστη τυχόν μελετών καλύπτονται από το πρόγραμμα. Επιπλέον καλύπτεται το αίτημα φακέλου για δάνειο στην τράπεζα.

3. ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 €/μ2 επιφάνειας κύριας χρήσης με μέγιστο κόστος παρεμβάσεων τις 25.000 € με ΦΠΑ. Το μέγιστο ύψος της επιδότησης, όπως προκύπτει από τον πίνακα, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% του επιλέξιμου κόστους. Δηλαδή στην περίπτωση που κάποιος εξαντλήσει το μέγιστο προϋπολογισμό και πληροί τα κριτήρια της μέγιστης επιχορήγησης, δεν μπορεί να λάβει περισσότερα από 17.500 ευρώ. Επιπλέον επιχορηγούνται τα υπόλοιπα σε ποσοστό 100%. Το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια 2 ενεργειακών επιθεωρήσεων, η αμοιβή συμβούλου έργου, αμοιβή για μελέτες – εγκρίσεις (όπως πχ για έγκριση άδειας μικρής κλίμακας, για μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου) καλύπτονται στο τέλος των παρεμβάσεων.

4. ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Οι παρεμβάσεις , που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του ενεργειακού επιθεωρητή και αφορούν τις παρακάτω κατηγορίες
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ
Αντικατάσταση υφιστάμενων κουφωμάτων με θερμοδιακοπτόμενα με διπλούς υαλοπίνακες
Καλύπτεται και η αντικατάσταση μόνο του υαλοπίνακα (εφόσον καλύπτεται η απόδοση σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ) του κουφώματος.
Δεν καλύπτονται οι εσωτερικές είσοδοι σε διαμερίσματα (πόρτες ασφαλείας κτλ).
Καλύπτονται με συμπληρωματικά ποσά εργασίες για τέντες, σκίαση, ρολλά κτλ.
Καλύπτεται η αντικατάσταση εξώπορτας σε πολυκατοικία καθώς και των κουφωμάτων κλιμακοστασίου.
Αντικατάσταση υφιστάμενων κουφωμάτων με θερμοδιακοπτόμενα με διπλούς υαλοπίνακες
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ / ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ
Τοποθέτηση συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης τοιχοποιίας & pilotis
Τοποθέτηση εσωτερικής θερμομόνωσης
Τοποθέτηση θερμομόνωσης στεγών
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ & ΨΥΞΗΣ
Αντικατάσταση υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης με νέο υψηλής απόδοσης
Δεν καλύπτονται οι τερματικές μονάδες όπως σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα και οι δεξαμενές πετρελαίου.
Καλύπτεται η αντλία θερμότητας για την υποβοήθηση του συστήματος θέρμανσης και ZNX. Για τις εισοδηματικές κατηγορίες 1 και 2, απαιτείται η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του ΚΕΝΑΚ για κάθε παρέμβαση που υλοποιείται και επίτευξη ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερης από το 40% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτιρίου αναφοράς (προ παρεμβάσεων).

5. ΣΤΟΧΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ
Η πρόταση του εντύπου παρεμβάσεων για ενεργειακή αναβάθμιση, που υποβάλλεται με την αίτηση, θα πρέπει να καλύπτει τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο αίτησης, ως εξής:
Για τις εισοδηματικές κατηγορίες 1 και 2, απαιτείται η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του ΚΕΝΑΚ για κάθε παρέμβαση που υλοποιείται και επίτευξη ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερης από το 40% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτιρίου αναφοράς (προ παρεμβάσεων).
Για τις εισοδηματικές κατηγορίες 3 έως 7, απαιτείται η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του ΚΕΝΑΚ για κάθε παρέμβαση που υλοποιείται και επίτευξη ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερης από το 70% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτιρίου αναφοράς (προ παρεμβάσεων).

6. ΧΡΗΜΑΤΟΔΩΤΗΣΗ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΠΟΣΟΥ
Το υπόλοιπο ποσό του υποβαλλόμενου προϋπολογισμού, αυτό που δεν καλύπτεται απο την επιχορήγηση, μπορεί να πληρωθεί με δυο τρόπους:
ΜΕ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
Με χρήματα του Ωφελούμενου (χωρίς εμπλοκή της τράπεζας).
Σε αυτή την περίπτωση δεν λαμβάνει προκαταβολή απο το πρόγραμμα. Μπορεί όμως να δώσει προκαταβολή απο τα ίδια κεφάλαιά του αλλά μόνο μέσω τραπεζικής μεταφοράς.
Μετά την αποπληρωμή του ποσού των ιδίων κεφαλαίων και την προσκόμιση των δικαιολογητικών στην ΕΤΕΑΝ ΑΕ (extrait λογαριασμών, κλπ), εκταμιέυεται η επιχορήχηση για πληρωμή αναδόχων – προμηθευτών σε τραπεζικό τους λογαριασμό.
ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ
Μέσω τραπεζικού δανεισμού κατόπιν αιτήσεων στην τράπεζα μετά την έγκριση του αιτήματος.
Σ αυτή την περίπτωση το επιτόκιο είναι 4% και επιδοτείται 100%.
Η εισφορά 0,12% επιβαρύνει τον ωφελούμενο.
Η τράπεζα δεν επιβαρύνει με κόστος διαχείρισης φακέλου. (είναι επιδοτούμενος 100%)
Η διάρκεια του δανείου είναι από 4 έως 6 χρόνια.
Παρέχεται η δυνατότητα για μερική ή ολική εξόφληση χωρίς επιβάρυνση του δανειολήπτη.

7. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ
Τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση θα πρέπει να αναρτηθούν ηλεκτρονικά.
Για την υποβολή της αίτησης και την παρακολούθηση του έργου ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει Σύμβουλο Έργου το κόστος του οποίου καλύπτεται απευθείας από το πρόγραμμα μετά την επίτευξη των παρεμβάσεων και την επίτευξη του ενεργειακού στόχου.
Δεν μπορεί να υποβληθεί αίτηση χωρίς κωδικούς taxis net.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού από τις περιφέρειες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Με την οριστική υποβολή της αίτησης αποδίδεται εξαψήφιος αριθμός ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και δεσμεύεται το αιτηθέν ποσό.
Το ποσό παραμένει δεσμευμένο για δυο μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του πρωτοκόλλου. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την έγκριση του δανείου ή ο αιτών θα πρέπει να θέσει την αίτηση σε κατάσταση <προς υπαγωγή> χωρίς τη λήψη δανείου.
Σε περίπτωση επιλογής της αίτησης <ενεργή για λήψη δανείου>, μπορεί να επιλέξει την τράπεζα που θα απευθυνθεί. Οι τράπεζες οφείλουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο εντός 15 ημερών.
Κατά την υποβολή των αιτήσεων γίνονται μόνο οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις. Ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνει στο τελικό στάδιο και πριν την καταβολή των ωφελημάτων.
Για περιπτώσεις τακτοποιημένων ιδιοκτησιών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής του προστίμου.
Σε περίπτωση εκκρεμοτήτων εκκαθάρισης της δήλωσης Ε1, Ε9 αυτά θα πρέπει να ξεκαθαριστούν πριν την αίτηση. Επίσης να αναγράφεται αριθμός ρολογιού ΔΕΗ.
Σε περίπτωση ύπαρξης συγκυριότητας θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συναίνεση.

Share