Οι πελλέτες είναι μικρά κυλινδρικά τεμάχια από συμπιεσμένο ξύλο με πάχος 6, 8 ή 10mm. Προέρχονται από επεξεργασία του ξύλου, που περιλαμβάνει ξήρανση, θρυμματισμό και συμπίεση ξύλου, παραπροϊόντων ξύλείας και γεωργίας, καθώς και φυτών καλλιέργειας αποκλειστικά για αυτή τη χρήση, όπως είναι η αγριοαγγινάρα. Το αποτέλεσμα είναι συσσωματώματα ξύλου με ομοιόμορφο μέγεθος, εύκολα στην αποθήκευση και το βασικότερο, με ενεργειακό περιεχόμενο πολύ υψηλότερο του ξύλου. Αυτό που επιτυγχάνεται είναι να συγκεντρώνεται σε μικρό όγκο η ωφέλιμη καύσιμη ύλη του ξύλου και να ελαχιστοποιούνται παράγοντες που την περιόριζαν όπως η υγρασία και ο αέρας.

Αρχικά πρέπει να σιγουρευτείτε ότι η συσκευή καύσης που αγοράσατε μπορεί να διαχειριστεί τις ανάλογες διατομές. Λόγω της σύνθεσής τους, οι ποιοτικές προδιαγραφές, καθορίζουν και την αποδοτικότητά τους.

  • Το πέλλετ πρέπει να έχει μηχανική αντοχή και να μην θρυμματίζεται. Ελέγξτε την συσκευασία εάν έχει σκόνη και δεν θα πρέπει να γίνεται τρίμματα όταν το σπάτε. Η εξωτερική τους επιφάνεια πρέπει να είναι γυαλιστερή
  • Ελέγξτε την ποιότητα των καυσαερίων, ειδικά κατά την έναυση. Τα καυσαέρια δεν πρέπει να είναι ορατά
  • Το ιδανικό χρώμα της φλόγας στον θάλαμο καύσης θα πρέπει να πλησιάζει το λευκό.
  • Παρατηρείστε την ποιότητα της στάχτης. Εάν παρατηρήσετε συσσωματώματα με ηφή πέτρας ή τσιμέντου, σημαίνει ότι τα πέλλετ προήλθαν από ρητινούχα ξύλα και δεν θα πρέπει να τα προτιμήσετε.

 

ΚΑΥΣΙΜΟ                         ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΘΕΡΜΟΓΟΝΟΣ ΔΥΝΑΜΗ

Wood Pellets                                            4,5-5,2 KWh/kg

Πετρέλαιο                                                    11,67 KWh/kg

Φυσικό Αέριο                                              13,05 KWh/kg

Share